GBBL INTERN

 

 

 

 

 

Geen zelfkritiek in provincie

In de Provinciale Statenvergadering werd Ger Koopmans gespaard door de coalitie. Geen enkele vorm van zelfkritiek bij CDA, SP, VVD, D’66 en PvdA. Groen Links zag wel in dat het niet goed was, maar zij behoren niet tot de coalitie.

17-12-16 Koopmans gespaard bij fusiedebat

Gedeputeerde Ger Koopmans is ongeschonden uit het debat gekomen over de mislukte herindeling van Landgraaf met Heerlen. Provinciale Staten willen vooral vooruit kijken.

DOOR JULE PEETERS

Zelfs de tegenstanders van de herindeling lieten het gistermiddag bij wat kleine steken en pesterijtjes. Zo merkte Jos van Rey van Volkspartij Limburg genoegzaam op dat ‘zelfs nu CDA-vriend Raymond Knops staatssecretaris is op Binnenlandse Zaken, Koopmans dit drama blijkbaar niet heeft kunnen voorkomen’.

Van de partijen die de fusie hebben gesteund, was alleen GroenLinks bereid om kritisch in de spiegel te kijken nu minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) vorige week het proces voorlopig heeft stopgezet.

De fractie herkent de negatieve conclusie van de Raad van State dat er te weinig aan is gedaan om meer gemeenten dan alleen Landgraaf mee te krijgen. „Dat hadden we beter kunnen onderzoeken”, vindt Statenlid Andy Rossel. „En voor Landgraaf hadden we misschien meer tijd moeten nemen. We hebben dat in het tempo van een hogesnelheidstrein willen doorvoeren.”

Anderen zien niet in wat er beter had gekund. Coalitiepartijen CDA, SP, VVD en D66 vinden dan ook dat de provincie alle pogingen tot herindeling moet staken. Koopmans legt de bal bij de minister. De vraag of hij, mocht zij daar om verzoeken, toch de draad weer op wil pakken, wilde hij niet met ja of nee beantwoorden. „Dat vind ik ingewikkeld. Maar zonder extra instrumenten lijkt mij elke weg een doodlopende weg.” In januari overlegt hij met de minister.