GBBL INTERN

 

 

 

 

 

Gerd Leers begint in Brunssum als waarnemer

‘Brunssum waardigheid en respect teruggeven’

Een lastige klus, maar ‘t kump good’. Waarnemer Gerd Leers begint vol goede moed. Met een oproep tot respect, ook voor de uitslag van een nieuw onderzoek naar Jo Palmen.

DOOR GEERTJAN CLAESSENS

BRUNSSUM

Er gaat veel goed in Brunssum. Maar met de politiek liep het fout. Dat heeft aankomend burgemeester Gerd Leers al raak geschoten. Er is verdeeldheid ontstaan over de dreigende herindeling. Waardoor raadsleden elkaar nu de tent uit vechten. Dat moet veranderen, vindt Leers. De stad moet zijn waardigheid terugkrijgen, zei hij gisteravond tijdens de nieuwjaarsreceptie. Zijn eerste optreden als waarnemer in de gemeente waar hij opgroeide en waar zijn moeder nog woont.

Toen was die waardigheid gewoon, nu moet hij hersteld. Dat is een lastige klus. Maar als iedereen meehelpt komen we een heel eind, denkt Leers. „Het kan als we elkaar ruimte gunnen en met respect bejegenen. Maar ook de feiten respecteren.”

Daarmee doelt Leers op het ‘verdiepingsonderzoek’ naar de integriteit van Jo Palmen. De bestuurskundigen Arno Korsten en Douwe Jan Elzinga komen binnen zes weken met een advies aan de raad. Leers wil niet vooruitlopen op de uitslag, maar gaat ervan uit dat de politiek de uitkomst overneemt.

Daarmee moet het gedaan zijn met die discussie. Maar ook de nog altijd dreigende herindeling zorgt voor meningsverschillen. Ook Leers beseft dat de kwestie een thema wordt in de komende verkiezingscampagne. „Dan zullen de verschillen worden uitvergroot. Maar je kunt een discussie ook op een waardige manier voeren.” Leers zal beledigingen, grof taalgebruik en intimidatie in de raad niet tolereren.

De huidige coalitie van lokale partijen wantrouwt landelijke partijen, die medeplichtig zouden zijn aan de dreigende fusie met Heerlen en Landgraaf. „We moeten elkaar vertrouwen geven. En laten zien dat Brunssum genoeg kracht in zichzelf heeft.” De herindelingskwestie hangt ook samen met de tijd die Leers heeft. „Als binnen een half jaar duidelijk wordt dat Brunssum zelfstandig blijft kan de gemeente op zoek naar een nieuwe burgemeester. Maar het kan ook heel anders lopen. Mijn klus kan wel een jaar duren, of langer.”