GBBL INTERN

 

 

 

 

 

Mogelijke wetswijziging door probleem in Brunssum

Van links naar rechts gouverneur Bovens, beoogd waarnemen Leers, minister Ollongren en vertrekkend burgemeester Wijnants van Brunssum

‘Palmen’ kan in nieuwe wet

De kwestie Jo Palmen zou wel eens tot een wetswijziging kunnen leiden. Minister Ollongren wil onderzoeken of burgemeesters meer mogelijkheid kunnen krijgen in te grijpen.

DOOR BENTI BANACH

DEN HAAG/BRUNSSUM

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken wil onderzoeken of burgemeesters en commissarissen van de koning meer bevoegdheden kunnen krijgen als de integriteit in een gemeente in het geding is. Nu kan niemand ingrijpen als dat het geval is, zo leert de kwestie rond Jo Palmen in Brunssum. „Ik wil bezien wat het beste is en dan zal ik met voorstellen komen aan de Tweede Kamer.”

Daarmee komt ze tegemoet aan de wens van gouverneur Theo Bovens, die eerder al met de nodige frustratie meldde dat het huidige integriteitsbeleid een stok achter de deur ontbeert.

Brunssum kan zo de aanleiding voor een wetswijziging worden. „Brunssum is een voorbeeld van een onwenselijke situatie. Maar het gaat over het hele openbaar bestuur en de ondermijning daarvan, dus ook over de vermenging van onderwereld en bovenwereld”, stelt Ollongren. Die steekt in meerdere gemeenten in Nederland de kop op. Ze bevestigt niet of dat in Brunssum ook het geval is. Wel zegt ze: „Er speelt veel in Brunssum.”

Ollongren besloot gisteren niet tot hard ingrijpen in Brunssum. Haar hoop is eerst gevestigd op bestuurlijk zwaargewicht Gerd Leers, die de rust moet herstellen en met alle partijen om tafel gaat om zich een oordeel over de bestuurscrisis te vormen.